Nato medlemskap; Lurt?

NATO

Norge har siden 1949 vært medlem av Militæralliansen NATO, sammen med USA og flere vest-Europeiske land som Frankrike og England. Nato ble dannet for å opprettholde sikkerhet i medlemslandene, og ble dannet hovedsakelig på grunnlag av den store krisen, 2. Verdenskrig, mellom “Nazi-Tyskland”, og deres allierte, og “De Allierte”, som besto bla. annet av USA, England og etterhvert et nødvendig samarbeid med Russland. De første NATO-landene er bla. de Allierte og andre vestlige land som ble angrepet og okkupert under krigen, som Norge. Sverige, som fikk holde seg nøytrale under krigen, er, og vil ikke, være en del av NATO, eller andre krigs-allianser.

NATO var og er Originalt en forsvarsallianse og fungerer som uttykket; “én for alle, og alle for én”. Det vil si at vis et NATO land blir angrepet, må ale landene sende inn styrker eller delta. NATO’s formål har endret seg fra 1949 til 2015, gjennom den kalde krigen, Jugoslavia krigen, og krigene i midt-østen, i blant annet Afghanistan. For eksempel er ett av formålene til NATO, å bekjempe terrorisme som ifølge NATO, mener er en trussel mot medlemslandenes sikkerhet. Det store spørsmålet er om vi er tryggere i en militærallianse som NATO, eller om det er bedre å være uten, som Sverige.

NATO-landene må alle bidra med å sende tropper til NATO sine operasjoner, selv om ikke Norges militær har intensjoner om å blande seg eller angripe andre land. Mange motstandere av NATO medlemskap mener at NATO ikke har rettigheter til å gå inn i land, og at NATO ikke har gjort ting “bedre” i disse landene, men kun gjort ting verre.

Frasen; “We kill people, because killing people is wrong“, har blitt brukt som et eksempel imot NATO og USA’s Militær, av Motstandere, for å demonstrere mot skadene NATO’s påfører sivile, i deres kamp mot terror i Midt-Østen.

Norge kan på grunn av NATO-medlemskap bli angrepet av terroristgrupper som er imot NATO, da særlig NATO’s innblanding i noen land i Midt-Østen. Også i en eventuell krig mellom NATO, og Russland, Nord-Korea, vil Norge være utsatt på grunn av NATO-medlemskap. Dette er også en grunn til å ikke være medlem i NATO. Grunnen til at Norge er medlem, er at vi skal være beskyttet og trygge under alliansen, og at vi ikke kan bli okkupert uten å starte konflikt med hele NATO.

Personlig synes jeg at NATO medlemskap er unødvendig sikkerhetsmessing. Medlemskapet kan være enten positivt eller negativt, ettersom vi kan både bli angrepet på grunn av medlemskap, eller ikke på grunn av alliansens beskyttelse.

Leave a comment