Et øye for et øye, en tann for en tann

NO:

Slik lyder gjengjeldelsesprinsippet som ble formulert i det gamle testamente.

Dette prinsippet har blitt hardt kritisert og har provosert mange. Den Islamske Sharialoven har flere paragrafer som bygger på dette prinsippet:

§9 Hvis du stjeler, vil hånden din bli hugget av ved håndleddet.

§22 Du skal ikke lakkere neglene dine. Hvis du gjør det, vil du miste en finger.

Nylig ble en Amerikansk journlist halshugget av den Irakiske jihadistgruppen IS, og et videoklipp av dette ble delt på nettet og sett over hele verden.

IS, som står for Islamsk Stat, bygger sine prinsipper på den tradisjonsbundede formen for Islamisme med et styre- og levesett i tråd med en konservativ, og i dette tilfelle ekstrem tolkning av islamsk lovgivning (Sharia). Gruppen er sterkt anti-vestlig og inngår i den globale jihadistiske kamp med et styre- og levesett i tråd med en konservativ, og i dette tilfelle ekstrem tolkning av islamsk lovgivningesten.

I Bibelen tar Jesus avstand fra gjengeldelsesprinsippet, og svarer med det motsatte:

“hvis noen slår deg på høyre kinn, så vend også det andre til”

Siden Kristendommens moralske normer bygger på dette, i likhet med de 10 bud, er vestlige land, som har mange av sine moralske prinsipper fra kristendommen, bygget på det å ikke ta hevn.

Det eneste som er merkverdig er at Jesus er også en profet i Islam, noe som stiller spørsmål til hvorfor de ikke har noen av Jesus sine prinsipper i Sharialoven, som er en islamsk lov.

De fleste Muslimer er imot Sharialoven, eller vil ha en mindre brutal versjon av den. og har vist sterke protester, også her i Norge, mot halshuggingen, steining og andre former for kontroversiell straff.

Jeg vil ikke sette meg et fast ståsted i denne saken, men er imot alle brutale straffemetoder som står skrevet i sharialoven. Jeg synes lovene går imot humanitære prinsipper og menneskerettighetene.

One comment

  1. Interessant det du skriver. Hva er egentlig hensikten med straff? I Norge er noe av hensikten det at forbryteren skal rehabiliteres, dvs. komme på bedre tanker og få mulighet til å fungere i samfunnet på nytt. Dermed er det ikke noen god løsning med dødstraff, tortur eller avkapping av lemmer.

    Liked by 1 person

Leave a comment